Ga naar de inhoud

Dienstencentrum Sophia-Elvira

Ons dienstencentrum aan de Woumenweg 118 te Diksmuide, dat momenteel nog in aanbouw is, zal in de eerste helft van 2023 haar deuren openen.
De activiteiten en dienstverlening zullen voornamelijk in groep doorgaan.
Het gebouw is geschikt voor allerhande workshops waarvoor aangepast materiaal voorhanden is.
Zo zijn er voor de kooklessen 2 keukens; één waar men leert koken met een inductiekookplaat en een andere op gas.
Voor 10 visueel gehandicapten met hun begeleiders en bijhorende assistentie is overnachting mogelijk.
We beschikken over 9 slaapkamers met elk 2 eenpersoonsbedden met een eigen badkamer met toilet en douche.
Verder kunnen de leden gebruik maken van een TV- en relaxkamer, een ruime leefruimte, een bar, een bureau, een berging, een vestiaire en een bezoekerstoilet. De lokalen zijn multifunctioneel zodat we uiteindelijk over 5 leslokalen beschikken.
In openlucht is er een ruim terras dat deels is overdekt.
Achteraan kunnen de cursisten, tussen de workshops door, in het groen vertoeven.
Ons terrein is omheind en er is parking voor een 7-tal auto’s.



Op het vlak van ontspanning hebben de visueel gehandicapten de gelegenheid om deel te nemen aan specifieke en begeleide animatie waaronder het showdown – ook schuiftafeltennis genoemd -, petanque, tandemfietsen, wandelen, zwemmen en aangepaste bordspelen.
Buiten wordt een parcours voorzien waar de techniek van het stoklopen wordt onderricht.
De naast gelegen hofstee zal in de nabije toekomst worden verbouwd tot ontmoetingscentrum met extra les- en vergaderlokalen, een hulpmiddelenatelier en bijkomende ontspanningsmogelijkheden.

Een volgende investering betreft het aanbrengen van aangepaste speeltuigen voor blinde kinderen.
Met dit uniek plan willen wij tegemoetkomen aan de problematiek van blinde kinderen die vrij en spontaan van deze vrijetijdsbesteding willen genieten, en die in publieke speeltuinen met fysieke en mentale obstakels worden geconfronteerd.

Verenigingen en groeperingen die zich over visueel gehandicapten ontfermen kunnen onder bepaalde voorwaarden van onze accommodatie gebruik maken.
Zo moeten de activiteiten resulteren in een substantiële meerwaarde voor onze doelgroep.

Vorming

De belangrijkste pijler waarop ons vormingsaanbod steunt is het begeleiden van visueel gehandicapten bij het overdragen van hun kennis en talenten, ten einde deze ervaringen op een onderlegde wijze met lotgenoten te kunnen delen.

Dit doen we aan de hand van:

  • Personen, al dan niet uit hun onmiddellijke entourage, de methodiek van het efficiënt assisteren en begeleiden van blinden en slechtzienden te onderrichten.
  • Maatschappelijk gerichte Activiteiten organiseren, waaronder deelname aan culturele manifestaties, culinaire exploraties, sensibiliseringsacties met het oog op het bevorderen van hun sociale integratie.
  • Initiatieven ontplooien met het oog op psychologische ondersteuning zoals individuele begeleiding aan diegene die onlangs met een visuele handicap wordt geconfronteerd, en groepsgesprekken waar maatschappelijk gerelateerde thema’s aan bod komen.
    Blinden en slechtzienden getuigen uit hun eigen ervaring dat een groepstherapie de meest efficiënte methode is waarmee het leven met een visuele handicap positief wordt gestimuleerd.
  • Organiseren van workshops rond zelfredzaamheid zoals:
    1. Koken en bewaren van voedsel met aangepaste hulpmiddelen.
    2. Huishoudtaken zoals efficiënt poetsen, wassen en strijken.
    3. Markeren van kleding, voedsel en andere gebruiksartikelen.
    4. Technieken aanleren met betrekking tot verzorging, kleding, lifestyle en persoonlijke hygiëne.
    5. Assisteren bij het opzetten en beheren van een eigen administratie.

Hulpmiddelenatelier

persoon aan een voorleestoestel

In ons hulpmiddelenatelier, dat wordt ondergebracht in ons dienstencentrum Sophia-Elvira, zullen onze leden kunnen kennis maken en trainingen volgen aan de hand van diverse aangepaste apparatuur, zorgvuldig uitgekozen toestellen en specifieke hulpmiddelen.
Het betreft hulpmiddelen die kunnen worden ingezet in het dagelijks leven, op het vlak van mobiliteit, met betrekking tot communicatie, bij het wonen en in andere situaties.

Ons aanbod zal bestaan uit aangepaste apparatuur en hulpmiddelen voor blinden, voor slechtzienden en middelen waarvan beiden gebruik kunnen maken.
De leden zullen kunnen kennis maken met:

Sprekende toestellen voor blinden en slechtzienden:

Personen- en keukenweegschaal, kookwekker, horloge, koorts- en ruimte thermometer, bloeddrukmeter, rolmeter, rekenmachine, labelpen, agenda, dicteerapparaat.

Op het vlak van communicatie:

Brailleleesregel voor smartphone en computer, notitietoestel met brailleweergave, brailleprinter, opvouwbaar en draagbaar toetsenbord, toetsenbord met grote en contrasterende letters, Statieven en houders voor smartphone of tablet.

Aangepaste apparatuur en hulpmiddelen voor blinden in het dagelijks leven:

Brailleschrijfmachine, braillehorloge, braillewekker, brailledymo, taststokken.

Aangepaste apparatuur en hulpmiddelen voor slechtzienden in het dagelijks leven:

Beeldschermloepe, loeplamp, voorleestoestel, signaalstokken.

Andere apparatuur en hulpmiddelen in het dagelijks leven:

Kleurendetector, daisyspeler, aangepaste gezelschapsspelen, markeringsknopen, sokkenknijpers.

Door continu het aanbod van aangepaste apparatuur en hulpmiddelen op te volgen trachten wij om ons assortiment up-to-date te houden.
Tevens begeleiden wij onze leden naar het vinden van het geschiktste hulpmiddel, waar men dit kan aanschaffen en dat men recht heeft op een financiële tussenkomst van het VAPH.

Wie kent nog interessante hulpmiddelen met de correcte benaming?